Lions Club Gausdal

Publisert av Jon Sylte den 03.02.25.

Aktiviteter
Klubben har flere faste aktiviteter som går igjen for hvert år.

Tulipanaksjon er siste helga i april. Stand ved butikkene i Gausdal der vi selger tulipaner til inntekt for arbeid blant barn og unge for å motvirke rus, mobbing og utenforskap.  Undervisningsprogrammet «Mitt Valg» finansieres av inntekter fra denne aksjonen.

Andeløpet foregår første helga i september, og er den store attraksjonen på den årlige Gausdalsdagen. Lodd selges på forhånd, og nummererte ender i plast slippes i elva Gausa og flyter med strømmen nedover. Eierne av de første endene som kommer i mål ved Segalstad Bru får gode premier. Da står det fullt av spente folk på elvebredda for å sjå, og alle strømmer deretter til scena for å få vite hvem de heldige vinnerne er.

I løpet av høsten er det pakking av store mengder strøsand i sekker på ca. 25 kg. Dette foregår etter et innarbeida opplegg, og i samarbeid med ivrige elever fra videregående skole. Salget skjer via forhandlernettet til Gausdal Landhandleri og via butikker og bensinstasjoner. Til eldre som ikke greier å skaffe seg sekker sjøl, kjører klubben sekker gratis heim til de.

Gausdalskalenderen er en årskalender som har vært produsert siden 1999. En egen komite sørger for å få tak i gamle bilder og tekster disse. Den selges før jul i samarbeid med andre organisasjoner, som får betaling pr. kalender de selger. Kalenderen er et samleobjekt for mange.

Kornband kjøper vi nå fra «de brede bygder», og disse selges på stand ved butikker et par lørdager før jul, sammen med salg av Gausdalskalenderen.

Av sosiale aktiviteter må nevnes den årlige eldrefesten med gratis servering av «rumgraut og spikjimat», kaffe, aker og underholdning. Samtidig deles «Årets Tulipan» ut til personer og organisasjoner som gjør en ekstra innsats for å gjøre at ungdommen ikke starter med rus, og ellers anna sosialt arbeid blant unge og eldre. Kvitsymrafesten er også blitt en tradisjon, der er det servering, musikk og dans for personer som bor i tilpassa boliger. Og alle vinner på lotteriet til stor jubel og glede! 

Møter
Klubben har fast møte en gang pr. måned, bortsett fra juli og august. Dette er første tirsdag i måneden. Fast møtested er på Grimstadgarasjen, Holsbakkan 120 i Follebu. Klubben disponerer også et lager og mindre møterom i Steinsgruva ved Segalstad Bru. På medlemsmøtene er det vanligvis et program med foredrag eller underholdning, og vi er jevnlig ute på bedriftsbesøk eller lignende.

Historie
Stiftelsesmøtet for Lions Club Gausdal ble hold på Bauker Turistheim den 28. september 1977. Fadderklubb var Lions Club Biri, og med Steinar Bergseng og Ivar Taraldrud som personlige faddere. Den 24. oktober 1977 fikk vi brev fra The International Association of Lions Clubs hovedkontor om at vi var tatt opp som medlem, med offisiell ”Charter Approval Date” 21. oktober 1977. Charterfesten ble holdt på Gausdal Høifjellshotell den 14. januar 1978 med 96 personer tilstede.

Den første presidenten var Johs. Thallaug, Egil Vintervold var sekretær og Andreas Smith-Erichsen kasserer.

Kvitsymra
I ei periode var det i Gausdal to Lions-klubber. I 2005 ble det vedtatt å ta initiativ til en egen dameklubb i Gausdal. Ett år etterpå – i februar 2006 – ble klubben stifta som filialklubb med navnet Kvitsymra. De ble sjølstendig klubb fra 1. september 2011. Klubben hadde god aktivitet i noen år, og det var en del samarbeid mellom de to klubbene. Etter hvert mista de medlemmer, spesielt under koronapandemien, og valgte i 2021 å avslutte sitt arbeid og de som var igjen gjekk over til LC Gausdal.

Utmerkelser og verv
Melvin Jones Disse er tildelt Lions høye utmerkelse: Hans Jevnehagen, Knut Bakkeli, Trond Jørstad, Hans Jevnehagen, Ola Grmstad, Leif Bredli, og Erik Braadland.

Ildsjelpris: John Seielstad er tildelt distriktets ildsjelpris for sitt arbeid i Lions.

Kommunens ildsjelpris ble tildelt LC Gausdal i Frivilligåret 2022, med diplom og en sjekk på kr. 10 000. Stor stas! Vi kvitterte med en orientering for kommunestyret om Lions internasjonalt og lokalt.

«Årets Tulipan» er klubbens egen hederspris. Den tildeles personer og organisasjoner som gjør en ekstra innsats for å gjøre at ungdommen ikke starter med rus, og ellers anna sosialt arbeid blant unge og eldre. Disse har fått utmerkelsen:

2008     Ola Lundemo – innsats i yngres avdeling i håndballen og forebyggende politiarbeid

2009     Gunvor Melbø – ansvar for ungdomsklubben «Blåveisen» i en årrekke

2010     Gunhild Korslund – sosialt arbeid på mange plan

2011     Russen ved Gausdal videregående skole

2012     Per Ivar Lien – engasjement i håndballen

2013     «Kremmerlibakkens ildsjeler» v/Ivar Fyksen

2014     Jan Erik Thoresen – mangeårig speiderarbeid

2015     Karen Kleiven – demenssaken

2016     Hans Fjerdrumsmoen – innsats for friidretten

2017     Johs. Harviken – arbeid for friluftsliv og spesielt Topptrimmen 2023

2018     Finn Lund – komponist og musiker med utallige opptredener på eldreinstitusjoner

2019     Marianne Torp Træthaug – arbeid blant unge for å forhindre utenforskap

2020     Kristian Nordlunde – mangeårig idrettsleder og drivkraft for oppbygging av Skeikampen Skistadion

2021     Rikke Falstad-Jordal Bakken – i bresjen for innsamling til hjertekompresjonsmaskin til sjukebilen

2022     Unikum United – handballklubb for personer med spesielt tilpassa behov

2023     Borghild Bekken – mangeårig frivillig innsats med pakking av mat for hjemmeboende eldre

2024     Torger Fenstad – ildsjel for oppbygging av friskimiljø og spesielt Fjerdumsbakken

Distriktsguvernør: Klubben har hatt to distriktsguvernører: Hans Sønsteng (1998-99) og Erik Braadland (2006-07).

Soneleder for Gudbrandsdalen/Lillehammer: Olav Aamodt (1984-85), Simen Forseth, Hans Jevnehagen (1994-95), Erik Braadland (2003-04), Egil Ole Murland (2004-06) og Leif Bredli (2016-18).